Proiecte parohiale

Ansamblul Eclesial Odobești

Demolare magazie 2015
Demolare magazie 2015

Cu binecuvântarea Ȋnaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ȋn parohia Odobești, ȋn cadrul “Ansamblului Eclesial” se va ridica o capelă parohială (mortuară) pentru a contura ȋntr-un mod cât mai practic și util, necesitățile credincioșilor din viața parohiei  noastre. Astfel ȋn data de 17.07.2015, s-au ȋnceput lucrările capelei parohiale și cu ajutorul Lui Dumnezeu am reușit ca până la șfârșitul lunii septembrie, capela să fie ridicată la roșu și acoperită cu tablă. Pe această cale, credincioșii care doresc să-și scrie numele ȋn rândul Ctitorilor parohiei noastre și doresc să ajute ȋn modul concret “Ansamblul Eclesial “din parohia Odobești o pot face prin virament bancar:

IMG_20150728_143226
Ridicare Capela parohiala

Biserica Sfinții Voievozi “Mihail  și  Gavriil “
Adresa: Strada Principală, satul Odobești, comuna Odobești, județul Bacău.
Cod postal
: 607568
C.U.I :      11784345
Cont:        RO75CECEBC0136RON0092872
Banca:     CEC BANK

IMG_20150904_182844[1]
Capela Parohiala
Adresăm mulțumiri tuturor care sprijinit lucrările ȋncepute la parohia noastră, Primăriei Odobești, credincioșilor parohiei Odobești și domnului Neculai Nistor.

Bunul Dumnezeu să răsplătească jertfa și osteneala tuturor!

 


 Parohia Odobeşti   1 Decembrie 2015

P1100465

Vorbim deja despre tradiţie deoarece este o colaborare de peste un an de zile cu personalităţi din afara parohiei noastre – colaborare care are loc cu ocazia unor sărbători sau evenimente deosebite.

Aşa stând lucrurile, ne face plăcere să amintim faptul că anul acesta cu ocazia Zilei Naţionale a României domnii comandor dr. Vasile FLOREA din satul Ciutureşti şi domnul col. (r) George Gheorghiu din Bacău au ţinut o adevărată lecţie de istorie cu enoriaşii din parohia noastră.

Domnul FLOREA pornind de la aprecierea că istoria este ca o flacără a trecutului care ne luminează prezentul ca să putem vedea viitorul, a relatat frumos şi documentat modul cum a fost pregătită şi cum s-a desfăşurat Marea Adunare Populară de pe Câmpia Libertăţii de la 1 Decambrie 1918 unde peate 100.000 de români au strigat  „Vrem sa ne unim cu Ţara”. De asemenea,  venind în actualitate ne-a prezentat situaţia României în actualul context european.

Domnul col. Gheorghiu a vorbit foarte frumos şi cu mult patos despre contribuţia preoţilor la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Activitatea a început şi s-a încheiat cu intonarea imnului de stat al României iar intre cele două intervenţii ale invitaţilor preotul paroh Augustin Cârlan a citit lista cu eroii comunei Odobeşti căzuţi în cele două conflagraţii mondiale. De asemenea domnul FLOREA a prezentat contribuţia la realizarea actului de la 1 Decembrie 1918 a marelui patriot născut la Odobeşti- magistratu Gheorghe Sion.

 pr.Augustyn Carlan


Ȋntreită slujire ȋntr-o singură lucrare, ȋntreită lucrare ȋntr-o singură slujire ȋn parohia Odobești

20150929_105159-1600x1080

Marți –  29 septembrie 2015, cu binecuvântarea Ȋnaltpreasfinției Sale Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc întrunirea preoților care alcătuiesc Cercul Pastoral nr. 1 Buna-Vestire” având ca temă “Copiii darul Lui Dumnezeu

Sub protia P.C. Protoiereu Constantin Busuioc a fost săvârșită Sf. Liturghie în cadrul căreia preoți și credincioși, deopotrivă au ȋnălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Bunul Dumnezeu.

20150929_085114-1600x1080

Întregul sobor de preoți împreună cu maicile de la Mănăstirea Buna VestireTisa Silvestrii s-au rugat și pentru Ctitorii bisericii din Odobești, care acum mai bine de un secol au dăruit bisericii parohiale din acest ținut al logofătului Odoabă al Vereștilor sau Verișanilor, după cum găsim menționate acestea ȋn documentele bisericii parohiale, obiecte de cult, au sprijinit financiar biserica spre sfârșitul secolului al XIX-lea și au donat unele suprafețe de pământ Parohiei Odobești.

20150929_103808-1600x1080

După oficierea Sfintei  și dumnezeieștii Liturghii, P.C Protoiereu a ținut un cuvânt de ȋnvățătură celor prezenți. La finalul cuvântului preacucerniciei sale, din  binecuvântarea Ȋnaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele protoiereu a ȋnmânat  “Distincții de Vrednicie” familiei Cristea Iorgu și Maria, familiei Frăteanu Mihai și Elena și familiei Nistor Neculai și Carmen, care și-au arătat dragostea pentru Sfânta Biserică și au sprijinit financiar lucrările ȋncepute din cadrul  “Ansamblului Eclesial” de la  parohia Odobești.

20150929_102344-1600x1080

Credincioșii prezenți, autorități locale, d-nul primar Constantin Burcă și membri ai Consiliului local Odobești s-au bucurat ȋn această zi de sărbătoare a comunității, de o ȋntreită activitate și slujire, aceea de sfințire a noului lumânarar al bisericii parohiale, ȋmpărțirea darurilor pentru cei mici, elevii și preșcolarii școlii primare din Odobești, ȋn cadrul proiectului “Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i  opriți” derulat și ȋn cadrul cercului pastoral, proiect inițiat de Ȋnaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului cât și slujba de pomenire a Ctitorilor bisericii parohiale.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După oficierea și ȋncheierea slujbelor liturgice, preoții cercului Pastoral nr.1 “Buna-Vestire” au purtat discuții pe seama temei prezentate, vizionând un mic documentar prin proiecție ȋn casa parohială.

Mulțumim Ȋnalpreasfințitului Părinte Ioachim care a binecuvântat această lucrare duhovnicească, mulțumim Maicii Starețe Stavrofora Teoctista dimpreună cu soborul de maici de la Mănăstirea “Buna Vestire” –Tisa Silvestrii, dar și părinților prezenți astăzi, participanți la această activitatePr.Petru Bălăiță coordonatorul cercului pastoral nr.1 – Parohia LipovaPr.Dorin MitreaParohia Valea Hogei,  Pr Filip CătălinParohia Tisa SilvestriiPr.Bogdan HărăborParohia PlopanaPr. Adrian PopaParohia RuseniPr.Florea Gheorghe Parohia Valea CaselorPr.Mera DanielParohia Mâlosu,  Pr.Augustyn CârlanParohia Odobești” – a încheiat părintele Augustyn Cârlan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Liturghie după liturghie 8.09.2015

La Multi Ani Maria Huiban !
La Multi Ani Maria Huiban !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După oficierea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii ȋn ziua de Sfânta Marie mica, bucuria a continuat pentru credincioșii parohiei Odobești, care au fost impresionați, de prezența preotului slujitor ȋn această mare zi, aceea de a binecuvânta pe credinciosele bisericii ȋn mijlocul familiilor lor, a le  aduce un strop de mângâiere, un cuvănt folositor, tuturor celor care ȋși sărbătoresc ziua numelui.

La Multi Ani Maria Nacuta !
La Multi Ani Maria Nacuta !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 “Este un gest mic și simbolic, dar din suflet ceea ce le-am putut oferi. Cred că prin prezența noastră ȋn mijlocul credincioșilor s-a continuat ceea ce am ȋnceput de dimineață ȋn biserica parohială, viață ȋn continuă rugăciune. Bunul Dumnezeu dăruiește fiecărui credincios bucuria și pacea lăuntrică de care avem atâta nevoie IMG_20150908_191915

La Multi Ani Maria Bezarau !
La Multi Ani Maria Bezarau !

celor care credem și pretindem că avem o viața duhovnicească trăită ȋn ascultare, post, rugăciune și ȋmplinirea cuvântului Sfânt. Le doresc multă sănătate tuturor Mariilor, iar Maica Domnului să le răsplătească jertfa și

La Multi Ani Maria Mandrea !
La Multi Ani Maria Mandrea !

osteneala din tot timpul vieții, au crescut copii, au purtat crucea familiei și mai mult de atât și-au adus bucuriile și durerile ȋnaintea Tatălui Ceresc »  

 pr.Augustyn Carlan


 Cateheze in parohii

Cateheze ȋn parohii
Cateheze ȋn parohii 29 iunie 2015

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, după slujba Vecerniei în Parohia Odobești din protopopiatul Bacău va avea  loc debutul proiectului catehetic eparhial Cateheze în parohii.

Acest proiect este inițiat de Sectorul Cultural prin Centrul Catehetic Cuvioasa Parascheva. El este adresat tuturor preoților care doresc să desfășoare activități catehetice în parohii într-un stil ordonat și organizat  prin Centrele Cultural -Catehetice parohiale proprii. , a declarat părintele Daniel Marari- directorul Centrului Catehetic Sfânta Cuvioasa Parascheva din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale.

Părintele Marari va susține  în prezenta enoriașilor noștri cateheza cu tema – Apostolii Petru și Pavel – Convertirea la Hristos – a lor și a noastră; după aceea va urma vizionarea prin proiecție a  filmului cu titlul: „Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”. După aceasta va avea loc un dialog liber,  cu toți cei prezenți.

Ne dorim ca în viitorul apropiat să înființăm cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, un Centru Cultural Catehetic Parohial,  a declarat părintele  Augustyn Cârlan – parohul bisericii din  Odobești.


Un om așezat ȋntre Dumnezeu și neamul său

Cateheze ȋn parohii
Cateheze ȋn parohii

Ȋn data de 30.06.2015, după Sf.Liturghie, d-nul comandor dr. Vasile florea locuitor al comunei Odobești s-a adresat enoriașilor și le-a făcut unele precizări cu privire la recenta sărbătorire pe plan național a “Zilei  Drapelului”.

Domnia sa ne-a  informat de faptul că a participat la Prefectura județului Bacău și a apreciat că activitatea a fost bine organizată și cu un puternic impact asupra publicului. Frumusețea activitătii a fost dată și de faptul că  a participat un detașament consistent de militari, fanfara militară și câțiva interpreți care au intonat imnul de stat al Romaniei și câteva melodii patriotice.

D-nul Vasile Florea a mai apreciat și faptul ca la nivel național această activitate a fost organizată la Miercurea-Ciuc ȋn “inima”Ardealului unde s-a ȋnalțat cel mai mare tricolor existent ȋn Romania.

IMG_20150702_142055

Dupa această informare domnia sa a făcut o scurtă trimitere ȋn istorie cu privire la tricolor punctând trei direcții:

– a)    românii  au mers sub tricolor cu mult entuziasm când a fost vorba de neamul și țara lor cum, de exemplu, s-a intamplat in 1918 pe Câmpia Libertății;

– b)

sub faldurile tricolorului românii au luptat ȋn bătălii grele ȋn Primul și al Doilea Război Mondial ;

– c)  sub tricolorul românesc, românii au luptat pentru libertate. D-nul comnador s-a referit aici la conceptul de libertate ȋn  viziunea filosofului Hegel, a lui Mihai Eminescu, a lui Constantin Noica și a  americanilor.

In altă ordine de idei d-nul Vasile Florea a prezentat impactul pe care l-a avut și publicitatea ce  i s-a făcut lucrării scrise de domnia sa intitulată : « Monografie. Comuna Odobești – izvor de istorie, tradiții și valori culturale.

11652205_1619603998294804_324727034_n
Domnul Vasile Florea
IMG_20150629_172028
Domnii Macovei Costica si Florea Vasile

Beneficiind de prezența ȋn biserică a unui mare număr de enoriași, d-nul comandor Vasile Florea care răspunde de activitatea veteranilor din comuna Odobești a ȋnmânat o diplomă jubiliară domnului slt.(rtg) Costică Macovei care a ȋmplinit recent venerabila vărsta de 93  ani. Diploma a fost trimisă de Asociația Națională a Veteranilor de Razboi. Ȋn ȋncheiere d-nul Vasile Florea a relatat câteva episoade despre participarea ȋn luptele din al Doilea  Război Mondial a domnului Costică Macovei.

Menționăm faptul că după aceste relatări domnul Vasile Florea a solicitat bunăvoința celor doi slujitori ai altarului pentru a prezenta câteva aspecte din viața și activitatea Sfinților Apostoli.

După ȋncheierea tuturor activităților la sugestia părintelui paroh Augustin Cârlan toți participanții la activitate au mers ȋn curtea bisericii și au făcut poze de grup.

 

Pr.Augustyn Carlan


Bucurie pentru fiecare 2015

IMG_7440
Bucurie pentru fiecare 2015
P1130096
Bucurie pentru fam. Birgaoanu Gheorghe
P1130108
Bucurie pentru fam. Rapaila Mihaela
P1130114
Bucurie pentru fam. Mandei Ionut
P1130118
Bucurie pentru fam. Cazmir Rodica
P1130126
Bucurie pentru fam. Tala Maria
P1130139
Bucurie pentru fam. Mardare Iulia
P1130129
Cantaretul bisericii Birgu Petru, epitropul Cristea Iorgu, palimar Nutu Adrian

P1130127

Mulțumim credincioșilor din parohia noastră care au dăruit și ȋn acest an 2015, cu două zile ȋnainte de sărbătoarea Sfântului Crăciun, sacoșe cu alimente perisabile familiilor fără posibilități din parohia noastră.

Pr.Augustyn Carlan


 Moș Crăciun  2015

IMG_1755 Ȋn prima zi de Crăciun la biserica ”Sfinții Arhangheli” din comuna Odobești,  județul Bacău, s-a continuat frumoasa tradiţie de a oferi daruri celor mici.

Bucuria cea mai mare a fost atunci când a apărut Moş Crăciun. Mulțumim familiilor Militaru Florin și Mihaela, Pilat Oana,  care s-au ȋntâlnit cu Moșul și au făcut posibilă bucuria pentru cei mici, care au primit in dar de la “Mosul” o suta de sacose cu dulciuri si fructe.
Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat şi în acest an să dăruim din dragostea  și bucuria noastră celor mici“.

Crăciun fericit!

Pr.Augustyn Carlan


 

Moș Nicolae 2015 ȋntre tradiție și bucurie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ȋn data de 06.12.2015, ȋn biserica  parohială Sfinții Arhangheli”  după oficierea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii, credincioșii parohiei noastre s-au făcut părtași momentelor de bucurie care, au izvorât din zâmbetul și chipurile celor peste 40 de copii, copiii claselor primare ai Şcolii din Odobești care, au primit sacoșe cu rechizite școlare și dulciuri. Această frumoasă tradiție s-a ȋmpământenit ȋn biserica noastră ȋncă din  anul 2011, iar de atunci ȋn fiecare an, Bunul Dumnezeu a rânduit oameni de suflet și cu suflet care, s-au ȋmplicat financiar oferind ȋn dar celor mici aceste roade ale dragostei creștine. Mulțumirile noastre se ȋndreaptă anul acesta 2015, către familiile Vâță Nicu și Ioana respectiv Bârjovanu Traian și Adriana care, au fost alături de copiii satului nostru și la acest popas duhovnicesc când Biserica Ortodoxă a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei ( localitate ȋn Turcia de astăzi ).OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu nădăjduim ca prin aceste momente de bucurie pentru cei mici să facem cât mai cunoscută implicarea Bisericii ȋn acțiunile și programele; social-filantropice, educațional, cultural, misionar, medical, iar pe plan local să evidențiem și să conștientizăm pe credincioși că Biserica are o foarte mare responsabilitate pentru fiii Ei duhovnicești.

pr.Augustyn Carlan


 Masa dragostei Creștine 19.05.2015

I
Masa dragostei

“Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut”.

 (Matei cap 25;40)

Credincioșii parohiei Odobești ȋn număr de peste 70  s-au rugat prin glasul Sfintei Liturghii ȋn biserica parohială, pentru odihna celor care au trecut ȋn veșnicia iubirii lui Dumnezeu, dar și pentru ȋmbelșugarea roadelor pământului prin cereri de rugăciuni pentru ploaie.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat rânduiala parastasului, iar la final cei prezenți s-au bucurat de primirea unui pachet și a unei caserole cu hrană  caldă.

P1120906

Părintele  Augustin Cârlan  a ținut un cuvânt de folos credincioșilor  prezenți evidențiind necesitatea harului lui Dumnezeu ȋn viața creștinilor ortodocși

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu nădăjduim, ca la  finalizarea casei praznicale  activitățile sfintei noastre biserici să nu fie doar de natură socială, ci să le putem diversifica, iar viața și suflul  bisericii noastre să ȋmbrace o formă cât mai dinamică cu caracter permanent

Bunul Dumnezeu sa rasplateasca jertfa si osteneala tuturor !

Pr.Augustyn Carlan


Duminică, 4 ianuarie 2015

4 Ianuarie 2015
4 Ianuarie 2015

Sâmbătă, 3 ianuarie, și duminică, 4 ianuarie 2015, va avea loc slujba proclamării oficiale a întronizării celui de-al 77-lea ierarh ce a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 16 decembrie 2014, pentru a păstori preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

La manifestările prilejuite de acest moment istoric, ce urmează să se desfășoare în municipiile Bacău și Roman, au fost invitați ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, oficialități județene și locale, oameni de cultură, preoți, profesori de teologie, stareți și starețe, călugări și credincioși.

Din programul liturgic al celor două zile amintim:

Sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Ora 16.30 – Slujba Vecerniei cu Litie, la Catedrala „Înălțarea Domnului” – Bacău, întâmpinarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a ierarhilor prezenți la evenimentul înverstirii Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, ca arhiepiscop, cu schimbarea titulaturii în Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

4 Ianuarie 2015
4 Ianuarie 2015

Duminică, 4 ianuarie 2015

Ora 09.00 Sfânta Liturghie arhierească;

Ora 12.00 Slujba de întronizare, urmată de citirea Gramatei mitropolitane de instalare a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului și oferirea însemnelor chiriarhale.

4 Ianuarie 2015
4 Ianuarie 2015

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evenimentul de la Roman va fi transmis în direct prin intermediul televiziunii Patriarhiei Române, Trinitas TV.

P1110162
4 ianuarie 2015

 Pr.Augustyn Carlan


 

Un zambet pentru fiecare 25.12.2014

Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos  a adus bucurie, zambet si mangaiere pentru toti deopotriva mici si mari.
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, dar si prin oamenii binevoitori, in prima zi de Craciun s-a facut bucurie pentru 11 familii din parohia noastra, care au primit produse perisabile, dulciuri si jucarii pentru cei mici.

Este al patrulea an in care biserica parohiala Odobesti se implica in acest mod pentru ajutorarea celor nevoiasi, dar mai ales pentru a aduce un strop de mangaiere familiilor care au foarte multi copii si pentru a le aduce speranta, ca nu sunt singuri in viata de zi cu zi si ca cineva se gandeste si la ei.

Dorim ca in continuare sa desfasuram si alte proiecte mici sau mari pentru comunitatea parohiala pentru a face cat mai dinamica activitatea Bisericii, dar si pentru a spori si prin acest mod sau prin aceste mijloace filantropice, unitatea intre crestini, dragostea, dar si pentru a constientiza ca fiecare dintre noi este la fel de important pentru familie, comunitate si mai ales inaintea Bunului Dumnezeu.

20141225_145745
Bucurie pentru fam. Bouaru Narcisa- Ioana

Spunem ca Imnul dragostei nu este “cu anevoie de inteles”, trebuie sa recunoastem cu sinceritate ca, din pacate, este “cu anevoie de trait”. Toti resimtim sub o forma sau alta, in unele imprejurari, putinatatea dragostei in noi fata de ceilalti si in ceilalti fata de noi. De aceea, ar trebui sa citim cat mai des aceasta marturie despre dragoste a Sfantului Apostol Pavel. Ba chiar sa o invatam pe de rost, rostind-o ca pe o rugaciune in toate momentele in care constientizam ca am cazut din adevarata dragoste.

Insa, cel mai important, este faptul ca Imnul dragostei nu trebuie sa ramana numai un reper pentru noi, numai “cuvintele Apostolului Pavel”, ci  sa devina propriile noastre cuvinte, propria noastra marturie izvorata din adancul inimii:

1. De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator.
2. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste.
4. Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste.
5. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul.
6. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar.
7. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.

20141225_150611
Bucurie pentru fam. Ambrozie
20141225_153731
Bucurie pentru fam.Profir Lamaita
20141225_153930
Bucurie pentru fam.Adragai ion
20141225_153525
Bucurie pentru familia Pracsiu Vasile si Aurica
20141225_152727
Bucurie pentru familia Andronic Gabriela si Milu
20141225_151142
Bucurie pentru familia Macarau Raveica si Dumitru
20141225_151115
Bucurie pentru familia Comorasu Violeta
20141225_150810
Bucurie pentru familia Toia Mihaela
20141225_151628
Bucurie pentru familia Comorasu Laura
20141225_152042
Bucurie pentru familia Tala Maria
20141225_153144
Bucurie pentru familia Bica ion

pr.Augustyn Carlan