Prohodului Domnului Iisus Hristos

Astăzi 10.04.2015, în Sfânta şi Marea Vineri, în toate bisericile ortodoxe se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, care este de fapt slujba Utreniei Sâmbetei celei Mari. Prohodul sau slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos este cea mai frumoasă creaţie liturgică bisericească sau geniul creaţiei liturgice ortodoxe.

P1120521

Când cântăm Prohodul Domnului, nu ştim exact dacă plângem sau dacă ne bucurăm. Acesta este sentimentul dominant când participi la această slujbă.Se pare că toţi oameni aceia care cântă cu lumânări aprinse în mâini se bucură de noaptea Prohodului… şi e normal să fie aşa pentru că totul este proiectat în perspectiva Învierii. Prohodul, deşi este o cântare foarte populară, pentru că o cunoaşte toată lumea, ea este, totodată, o cântare reprezentativă pentru cultul ortodox, deoarece în textul ei se găsesc aproape toate învăţăturile dogmatice ale Bisericii.

P1120516

In biserica noastra parohiala Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Odobesti, slujba Prohodului Domnului va incepe la ora 18:00, iar incepand cu ora 10 a diminetii se va oficia slujba scoaterii Sfantului Epitaf (Aer).

pr.Augustin Carlan


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.