Ȋnălțarea Domnului

Biserica noastră sărbătoreşte joi, 21 mai 2015, Înălţarea Domnului. În această zi, mai multe locaşuri de închinăciune îşi serbează hramul printr-o serie de manifestări religioase.

Ziua Înălţării Domnului este prilej de bucurie şi de comuniune în rugăciune pentru credincioşii parohiei noastre care s-au adunat cu jerfe de daruri pentru cei adormiti, dar cat si pentru Eroii Martiri ai acestor meleguri, care s-au savasit in lagare, inchisori si pe campurile de lupta.P1120944

Prin purtarea de grija a Lui Dumnezeu, astazi avem triplu prilej de bucurie si inaltare duhovniceasca prin cinstirea Inaltarii Domnului, a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, dar si a eroilor neamului nostrum.
Dupa Invierea Sa din morti, avand un trup spiritualizat si indumnezeit, Mantuitorul nu S-a inaltat imediat la cer, ci a mai petrecut 40 de zile pe pamant, timp in care S-a aratat de mai multe ori Apostolilor pentru a-i convinge de realitatea invierii Sale, dar si pentru a le da ultimele sfaturi. Ca un parinte iubitor si pedagog intelept, prin absentele Sale voite in timpul acestor 40 de zile, avea sa ii pregateasca pe Apostoli pentru momentul Inaltarii Sale la cer, deci despartirea de ei cu trupul. Asadar, Inaltarea Domnului prezinta ultimul stadiu al planului lui Dumnezeu privitor la intreaga lume, si anume unirea deplina cu El Insusi dupa plecarea din aceasta lume, la fel cum, avem credinta ca s-a intamplat cu eroii care si-au dat viata pe campul de lupta, in lagare si inchisori, si pe care astazi ii cinstim plini de iubire si recunostinta.
Cum nimic nu este intamplator, providenta divina a randuit ca tot astazi sa il sarbatorim si pe safntul imparat caruia i s-a dezvaluit ca prin semnul Sfintei Cruci va invinge nu numai in lupta ce avea sa o poarte cu Maxentiu ci si in lupta cu mentalitatile vremurilor, pentru ca Imparatul Constantin, avand-o alaturi pe mama sa Elena, avea sa puna capat persecutiei impotriva crestinilor prin Edictul de la Milano(313) facand din crestinism o religie libera. Asadar, Sfintii Imparati Constantin si Elena ne-au oferit posibilitatea ca prin libera alegere sa ne putem fauri propriul “munte” al faptelor bune de pe care sa ne “inaltam” spre unirea deplina cu Hristos. Mare si plina de inteles duhovnicesc este aceasta sfanta zi !Murim pentru Hristos , ca mai apoi sa ne inaltam spre unirea cu El. Chiar daca “moartea pentru Hristos”, din pacate, inca mai este o realitate in unele tari unde a fi crestin inca este o “vina” prea mare pentru a mai trai, totusi dupa anul 313 aceasta moarte a inceput a capata alt sens, pentru ca intr-o lume plina de tentatii , simpla alegere a binelui in locul raului devine o “moarte penrtu Hristos”. Astazi avem prilejul de a privi spre propriul “munte al Maslinilor” si avand exemplul eroilor si calauzirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena , sa il intarim cu fapte bune izvorate din dragostea fata de Dumnezeu, oameni, animale si natura, astfel incat in clipa despartirii de aceasta lume sa ne putem inalta spre unirea cu Hristos.Dupa Sfanta si dumnezeiasca Liturghie in biserica noastra parohiala s-a oficiat randuiala parastasului, dupa care s-a  tinut un moment de aducere aminte pentru Eroii Martiri,  iar dupa aceea s-au rostit numele celor care si-au dat viata pe campurile de lupta,  dupa rostirea fiecarui nume s-a lovit clopotul mare al bisericii, ca moment de cinstire si aducere aminte.

HRISTOS S-A INALTAT! CINSTE EROILOR!, iar celor care poarta numele Sfintilor Constantin si Elena multe bucurii alaturi de traditionala urare “La multi ani!”.

GLORIE   EROILOR   NEAMULUI  ROMANESC

 

EROII  DIN  PRIMUL RAZBOI  MONDIAL: EROII DIN AL DOILEA  RAZBOI MONDIAL:

1.Cucu Cezar                                                         1.Tarata Enache

2.Barzu Ciurea Ion                                              2.Macovei Anghel

3.Mandrea Enache                                              3.Ciurea Lascar

4.Cristea Petrache                                               4.Tarata C-tin

5.Nacuta Ion                                                         5.Tataru C-tin

6.Cristea Ion                                                         6.Ciurea Gheorghe

7.Balaban Neculai                                                7.Tataru Ion

8.Arseni Dumitru                                                 8.Tataru Victor

9.Arseni Costica                                                    9.Cristea Gheorghe

10.Arseni Vasile                                                    10.Fabian Ion

11.Popa Neculai                                                     11.Rapaila Vasile

12.Cojocaru Enache                                              12.Rapaila Gheorghe

13.Panainte Nacuta                                               13.Arseni C-tin

                                                                                   14.Popa Vasile

                                                                                    15.Ghenade C-tin

                                                                                    16.Cojocaru Vasile

                                                                                    17.Chele Ion

                                                                                    18.Agache Ghe.

                                                                                     19.Tataru Vasile

                                                                                     2o.Macovei T.Vasile

                                                                                     21.Tarata Ghe.

                                                                                     22.Tanasa Ion

                                                                                    23.Iuga Ion

Pr.Augustin Carlan


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.