Din noaptea asta trecem la ora de iarnă! Ceasurile se vor da cu o oră în urmă

 

Trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din luna octombrie. Ora 4.00 devine ora 3.00. Astfel, duminică, 25 octombrie, ziua va avea 25 de ore, adică vom dormi cu o oră mai mult. Această schimbare îi poate afecta mai ales pe cei care au probleme de sănătate.

shutterstock_289415279_b46fae15eb

În urma studiilor făcute, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că organismul nostru are nevoie de cel puţin o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă. Pentru marea majoritate a oamenilor, ajustarea ceasului biologic se face rapid şi fără să le afecteze sănătatea. Pentru cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, lucrurile nu stau tocmai bine. Aceştia, spun cercetătorii, dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv atacuri de cord.

Cum ne afectează organismul

Medicii afirmă că acest lucru îi poate afecta pe unii oameni, mai ales pe bătrâni şi pe copii. Schimbarea le tulbură nu doar somnul, ci şi pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Experţii adaugă însă că trecerea la ora de iarnă este mult mai uşor de suportat decât trecerea la ora de vară, pentru că dormim cu o oră mai mult. Există şi posibilitatea de a diminua efectele acestei schimbări.

Astfel, specialiştii ne oferă câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. De exemplu, poţi regla ceasul în timpul zilei, nu noaptea. Persoanele mai stresate pot simţi o stare de agitaţie ca urmare a posibilităţii de a uita să schimbe ora şi mai ales fiindcă trebuie să regleze ora la toate aparatele din casă. Este adevărat că multe aparate (computere, televizoare, DVD) se reglează automat.

Dar ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă mai devreme. Schimbând ora în ajun există avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea. Apoi medicii ne recomandă să mergem la culcare cu o oră mai târziu, sâmbătă seara. Astfel, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată obişnuită, fiindcă vom dormi acelaşi număr de ore.

Creşte numărul spitalizărilor

Schimbarea orei poate fi o cauză a creşterii numărului de internări în spitale, chiar dacă se revine la ora normală. Ar trebui totuşi ca şi cercetările să dovedească faptul că nu sunt şi alte cauze. Un studiu din 2008, realizat de cercetătorii din Australia, a relevat faptul că rata sinuciderilor în rândul bărbaţilor e mai mare la câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, comparativ cu situaţia din restul anului.

Tot în 2008, o cercetare făcută în Suedia a arătat că numărul atacurilor de cord a crescut cu şase sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare ce urmează după schimbarea orei şi că e nevoie de o săptămână întreagă pentru ca riscul să revină la nivelul anterior trecerii la ora de vară/iarnă.

De unde a pornit ideea?

Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar modificat a fost George Vernon Hudson, în anul 1898.

În România, ora de iarnă a fost instaurată în 1932. Pe vremea aceea, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie.

Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Unele ţări au renunţat

În prezent, aproximativ 70 de ţări mută acele ceasornicelor de două ori pe an. Totuşi, există state care au renunţat la această schimbare de oră.

Printre cele care păstrează ora se numără Rusia, Belarus, Georgia şi câteva state din Asia Centrală, cum ar fi Japonia şi China.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.