Preasfinţitul Iustin Hodea, noul episcop al Maramureşului şi Sătmarului

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, participă zilele acestea la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul şedinţei de astăzi a avut loc şi alegerea prin vot secret a noului episcop al Maramureşului şi Sătmarului, în persoana Preasfinţitului Părinte Iustin.

În ziua de 16 decembrie 2016, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul acestei şedinţe a avut alegerea noului Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, scaun rămas vacant în urma trecerii la cele veșnice a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop onorific Iustinian Chira. În ziua de 8 decembrie 2016, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului  în consultare cu Adunarea eparhială a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului au desemnat prin vot secret drept candidaţi pe Preasfinţitul Părinte IUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit TIMOTEI BEL, Stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul Mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte IUSTIN, în scaunul vacant de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, cu 36 de voturi din 43 de voturi valid exprimate.Întronizarea noului Episcop al Maramureşului şi Sătmarului va avea loc în data de 27 decembrie 2016, la Baia-Mare. Biroul de Presă al Patriarhiei Române


Ședință administrativă a lunii august

Marți, 30 august 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, și sub directa îndrumare a P.C. Părinte Protopop Costică Busuioc, în sala de conferinţe de la sediul Protopopiatului Bacău, în primele ore ale dimineții, se va desfăşura ședința administrativă lunară a preoţilor din jurisdicția protopopiatului .

Printre altele, pe ordinea de zi, vor fi puse în discuţie probleme curente şi comunicări administrative, fiind abordate diverse aspecte ce ţin de activitatea culturală, pastoral-misionară şi administrativă a parohiilor arondate Protoieriei Bacău.

Protoieria Bacau


Mesajul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim adresat celor uniți în rugăciune pentru ierarhii participanți la Sfântul și Marele Sinod din Creta

ips326

Pentru că, în această noapte, numeroşi preoți, călugări şi călugăriţe se adună în rugăciune, urmând îndemnului pastoral al smereniei noastre transmis înainte de plecarea la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod din Creta, tuturor celor care li se alătură pentru o priveghere prelungită, în anumite mănăstiri şi biserici parohiale, le transmit toată dragostea mea şi, Vă asigur că, în chip duhovnicesc sunt şi eu împreună cu voi în rugăciune. Mă rog împreună cu toţi cei încredinţaţi nouă spre păstorire, cler şi credincioşi, ca Dumnezeu să dea pace şi linişte, bunăvoinţă între oameni şi mult spor duhovnicesc.

Al vostru arhipăstor și pururea către Domnul rugător,

 † IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

WWW.EPR.RO


 

 

Dragi cetățeni ai comunei Odobești, Bacău !

Vă informăm că MIERCURI, 22.06.2016, ȋntre orele 9:00 – 15:00, reprezentanții E­-ON, vor fi prezenți la sediul Primăriei Odobești, pentru semnarea și predarea contractelor de furnizare a energiei electrice.

Documente necesare pentru actualizarea contractelor:

 1.  Pentru titularii de contract: copie carte de identitate, o factura E-ON pentru energie electrică.

 2. Pentru moștenitorii unui titular de contract decedat: copie carte de identitate, adeverință de la Primărie din care să rezulte dreptul de proprietate sau de folosință a imobilului, copie după certificatul de deces, o factura E-ON pentru energie electrică.
Relatii la telefon 0234/224610 sau 0744669004

Primaria Odobesti Bacau


 

Ȋndemn la solidaritate

2-Protoieria-Bacău-e1464958957941

Duminică, 5 iunie, în toate bisericile Eparhiei Romanului și Bacăului se vor oficia slujbe speciale pentru încetarea ploilor și se va organiza o colectă de bani, alimente și bunuri materiale pentru ajutorarea celor care au suferit de pe urma inundațiilor.

Ploile abundente căzute în ultimele zile în centrul Moldovei au produs inundații catastrofale, provocând imense pagube materiale credincioșilor din numeroase localități ale Județului Bacău.

1-Protoieria-Bacău-1600x1080

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, îndeamnă clerul și poporul credincios să dea dovadă de solidaritate față de cei afectați de inundații și să invoce în rugăciune mila lui Dumnezeu pentru încetarea ploilor. De asemenea, toți preoții și credincioșii din zonele afectate sunt îndemnați să se ofere voluntari, alăturându-se autorităților în ”efortul de evacuare a oamenilor și bunurilor din zonele inundabile și a-l ridicării de diguri în calea apelor care se revarsă”.

Înaltpreasfinția Sa a dispus ca duminică – 5 iunie 2016, în toate bisericile eparhiei să se oficieze slujbe speciale pentru încetarea ploilor și să se organizeze o colectă de bani, alimente și bunuri materiale pentru ajutorarea celor care au suferit de pe urma inundațiilor.

3-Protoieria-Bacău-1600x1080

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască putere și înțelepciune, gând bun și ajutor tuturor celor aflați în necaz.

(Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului)


 

Iubiți vizitatori, cititori, donatori, enoriași și ostenitori

Interiorul bisericii 2014
                          Interiorul bisericii parohiale 2014

Cu ajutorul Lui Dumnezeu și ajutorul Maicii Preacurate și anul 2015, din punct de vedere administrativ, duhovnicesc  a fost cu frumoase realizări,  care au creionat ȋn chip deosebit activitățile bisericii noastre.           

Rodul rugăciunilor tuturor, dar cât și a susținerii concrete și perseverente a celor care ne ostenism ȋn acest ” Colțisor de Rai “ al parohiei noastre,  a facut posibil,  ca până la acest moment dat,  luna iulie 2016,  să ne putem bucura de frumoasele realizări ȋn biserica noastră parohială.

Ansamblul Eclesial” ce ȋntregește lucrarea bisericii noastre parohiale (casa praznicală, capela parohială, troița lumânărar cât și celelalte anexe de uz gospodăresc) așa cum dorim să primească numele din ȋncredințarea și cu binecuvântarea Ȋnaltpreasfițitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.         

Lucrările care s-au efectuat, tâmplăria de termopan și placarea pe exterior a casei praznicale și ridicarea capelei parohiale ȋn anii  2014-2015, s-au desfăsurat ȋntr-o frumoasă colaborare cu credincioșii și fiii satului, care au ajutat fiecare după puterea lor.  De asemeni familia de buni creștini Elisei Sava și Doina  au susținut financiar toată lucrarea de racordare la rețeuaua electrică și tot ceea ce ȋnseamnă partea electrică și iluminat  ȋn  interiorul casei de prăznuire.

Pe această cale aducem mulțumiri tuturor donatorilor și ostenitorilor, care au ȋnțeles importanța acestei lucrări și cât de mult ne dorim a finaliza și sfinți aceste edificii, pentru  a ne  putea desfăsura activitățile  ȋntr-un cadru cât mai extins și corespunzător și practic. Nădăjduim, că ȋn aceste noi clădiri vom derula activități atât de natură liturgică, culturală, socială, duhovnicescă, dar și administrativă.

Bunul Dumnezeu să răsplătescă fiecărui după ostenala sa, dar trebuie să avem bucuria și nădejdea că ȋn urma noastră rămân lucruri care sunt scrise atât ȋn cartea vieții noastre și a neamului nostru,  dar cât și ȋn cartea timpului și a istoriei a acestui frumos ținut Moldav, dăruit de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt,  slujnicului Ion Odoabă, al cărui nume ȋl poartă astăzi comuna Odobești“.

Bunul Dumnezeu să primească jetfa tuturor!

pr.Augustyn Carlan


Un vrednic păstor și slujitor din Bacău a trecut la Domnul

În dimineața zilei de vineri, 19 februarie 2016, Părintele Prof. Dr. Constantin Leonte, unul din preoții distinși ai Protopopiatului Bacău, slujitor la Biserica „Sfântul Gheorghe”, Bacău, a fost chemat de Împăratul veacurilor, Hristos Domnul, în Împărăția Cerurilor.

19 Februarie 2016

Slujba înmormântării va avea loc duminica, 21 februarie a.c., de la ora 13, la Biserica “Sf. Gheorghe” din Bacău.

pr_leonte_constantin
+Preot Profesor Constantin Leonte

Părintele Constantin Leonte s-a născut la 7 noiembrie 1959, în satul Berești Tazlău. După ce a făcut școala în comuna natală, s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, Mănăstirea Neamț, pe care le-a absolvit în anul 1979, apoi a urmat cursurile Institutului Teologic de rang universitar “Sf. Ecaterina” din București, pe care le-a absolvit în anul 1984, cu lucrarea de licență pe tema “Sfânta Euharistie și unitatea Bisericii“, pentru care a primit calificativul “excelent”.

Calitățile sale intelectuale, erudiția și pregătirea teologică l-au recomandat pentru a fi chemat să facă parte din colectivul de profesori ce au predat la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe”, din Roman, după ce a fost redeschis în anul 1990, predând elevilor disciplinele Catehism și Dogmatică. Fiind înclinat spre studiu și cercetare, s-a înscris la doctorat, iar în anul 1999 a obținut titlul de Doctor în Teologie, cu lucrarea „Sfânta Euharistie în constituția teandrică a Bisericii și în viața și spiritualitatea credincioșilor”, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Radu, Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”, București.

Implicarea în activitatea didactică și dedicarea în formarea spirituală a celor mai tineri dintre creștini au făcut ca în anul 1999 să devină Inspector școlar de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului şcolar al judeţului Bacău, profesând în calitate de dascăl la Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu”, Bacău.

Părintele Constantin a fost un vrednic slujitor al Sfântului Altar, împlinind cu râvnă duhovnicească lucrarea pastoral-misionară ce i s-a încredințat odată cu hirotonia sa în treapta de preot, în ziua de 9 decembrie 1982, de către blândul ierarh Eftimie, pe seama Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Roman. Mai apoi, ca preot a fost slujitor la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Bacău, iar din anul 2007, a devenit părinte duhovnicesc al credincioșilor din Parohia „Sfântul Gheorghe”, Bacău, unde s-a preocupat de activitatea pastorală, misionară și duhovnicească, alături de părintele Vasile Radu.

Activitatea de cercetare s-a concretizat în publicarea a numeroase studii și articole în reviste de specialitate, fiind unul dintre colaboratorii fideli ai Revistei eparhiale “Cronica Romanului și Bacăului“, a unor cotidiene (Deşteptarea şi săptămânalul Viaţa Băcăuană) şi publicații culturale (Revista Ateneu din Bacău. A colaborat, de asemenea, cu Radio TRINITAS şi Alfa Tv, Bacău. A publicat volumele: „Ascensiuni duhovnicești” (2009) și „Sfânta Euharistie în viața Bisericii și mântuirea credincioșilor” (2007).

La acest moment de întristare, suntem alături de familia îndoliată, cu întreaga noastră compasiune, rugând pe Hristos Domnul să dăruiască membrilor acesteia putere, pentru a-i păstra cu demnitate memoria, iar pe robul Său, fratele nostru, Părintele Constantin, să-l ierte și să-l odihnească în rândul celor drepți. Având această nădejde, ne resemnăm şi credem cu tărie că Părintele Constantin a trecut de la cele vremelnice la cele nepieritoare şi se bucură de vederea lui Hristos în Împărăția Cerurilor.

Veșnică să-i fie pomenirea!

† Ioachim,
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului                                                                                                                                                          Sursa WWW.EPR.RO


SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL 2015 ODOBESTI

De sărbătoarea SFINTILOR ARHANGHELI, duminică 8 noiembrie 2015, vă invităm să prăznuim duhovniceşte  hramul bisericii noastre parohiale din satul Odobești, comuna Odobești, județul Bacău

 

  Programul sărbătorii va fi următorul:

 

 duminica 8 noiembrie, ora 8.00, vom săvârşi slujba Utreniei, Acatistul Sfinților Arhangheli,  urmată de Sfânta și dumnezeieasca Liturghie, rugăciune de mulțumire și Parastasul pentru ctitorii bisericii

–  după slujbă, în ziua hramului, toți paricipanții sunt invitați la masă, ȋn incinta casei praznicale pentru a gusta din bucatele pregătite pentru toți credincioșii.  

          Aşadar biserica noastră îmbracă haine de sărbătoare. Este acum, de Sfinții Arhangheli, sărbătoarea comuniunii. Comuniunii dintre oameni pe de o parte, şi dintre oameni şi Dumnezeu și mijlocirea și ocrotirea Sfinților Arhangheli pentru credincioși și acest ținut pe de cealaltă parte. 

          Pregătirile pentru hramul bisericii noastre au intrat în linie dreaptă. Aşteptăm participarea preoţilor de la bisericile din jurul parohiei noastre, şi nu numai. Aşteptăm mai ales pe credincioşii doritori să se bucure duhovniceşte împreună cu noi de această mare sărbătoare a bisericii noastre.

        Mai întâi, de dimineaţă, ne vom împlini duhovniceşte, prin participarea la Sfânta Liturghie. La sfârşit vom pomeni pe ctitorii şi ostenitorii acestei sfinte biserici, iar după aceea vom oficia slujba parastasului pentru Ctitorii răposați ai bisericii parohiale Odobești 

            Apoi, cu toţii ne vom bucura şi de agapa frăţească, la care poftim pe toţi cei prezenţi. Vrem să se ştie că, aşa cum am procedat și ȋn ceilalți ani, avem pregătite peste 160 de porţii de mîncare, formate din aperitiv, sarmale, friptură, cozonac, vin, apă, etc, pentru toţi cei prezenţi.

              Toate acestea sunt o extensie, un nou mod de manifestare a proiectului de asistenţă socială al bisericii noastre, proiect ce se derulează cu binecuvântarea Ȋnaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, proiect intitulat « Masa dragostei creștine – izvor de milostenie »

 

Vă așteptăm cu drag !


Ansamblul Eclesial Odobești

 

Cu binecuvântarea Ȋnaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ȋn parohia Odobești, ȋn cadrul “Ansamblului Eclesial” se va ridica o capelă parohială (mortuară) pentru a contura ȋntr-un mod cât mai practic și util, necesitățile credincioșilor din viața parohiei  noastre. Astfel ȋn data de 17.07.2015, s-au ȋnceput lucrările capelei parohiale și cu ajutorul Lui Dumnezeu am reușit ca până la șfârșitul lunii septembrie, capela să fie ridicată la roșu și acoperită cu tablă. Pe această cale facem apel oamenilor cu dragoste de Biserică și credincioșilor, care doresc să-și scrie numele ȋn rândul “Ctitorilor Parohiei Odobești” și doresc să ajute ȋn modul concret “Ansamblul Eclesial “ al  parohiei  noastre o pot face prin :

Biserica Sfinții Voievozi “Mihail  și  Gavriil “

Adresa: Strada Principală, satul Odobești, comuna Odobești, județul Bacău.
Cod postal: 607568
C.U.I :      11784345
Cont:        RO75CECEBC0136RON0092872
Banca:     CEC BANK

Adresăm mulțumiri tuturor celor, care au  sprijinit lucrările ȋncepute la parohia noastră, Primăriei Odobești, domnului Primar Costel  Burcă, Consiliului local Odobesticredincioșilor parohiei Odobești și domnului Neculai Nistor.

 Bunul Dumnezeu să răsplătească jertfa și osteneala tuturor!


Şedinţa administrativă a preoţilor din Protopopiatul Bacău

Joi – 24 septembrie 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, în sala de conferinţe a Protopopiatului Bacău (începând cu orele 10:30) se va desfăşura ședința administrativă lunară a preoţilor băcăuani.Printre altele, pe ordinea de zi, vor fi puse în discuţie probleme curente şi comunicări administrative, fiind abordate diverse aspecte ce ţin de activitatea culturală, pastoral-misionară şi administrativă a parohiilor din Protoieria Bacău.

PROTOIERIA