Istoricul bisericii parohiale “Sfinții Arhangheli” Odobești

Ȋn satul Odobești, comuna Odobești, județul Bacău, situat pe șoseaua Bacău-Vaslui DN 2F11, se află biserica parohială cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavrii“, ce a fost ridicată ȋn anul 1866 de către enoriașii de atunci, zidită din vălătuci pe temelie de piatră, acoperită cu draniță  și placată la exterior pe pereți  cu scândură  vopsită.P1120913

Ȋntre timp s-au mai facut lucrări de reparații;  ȋn anul 1908 și ȋn anul 1924 cum găsim meționat ȋn “Anuarul  Episcopiei Romanului” din 1936, dar mai cu seamă ȋn urma cutremurului din anul  1940, când aproape nu se mai putea sluji ȋn biserică și necesita urgente lucrări de reparații. Pentru lucrările de reparații ale sfintei biserici,  Prefectura Județului Bacău a ajutat ȋn anul 1941 biserica din satul Odobești cu suma de 30.000 lei, iar enoriașii parohiei au ajutat cu munca voluntară sub ȋndrumarea p.c preot Popescu Constantin, slujitor ȋn acea perioadă.

Biserica, prin construcția ei și prin vechimea ce-o avea, se găsea ȋn situația de a nu  se mai putea oficia nici un serviciu liturgic ȋn incinta ei, deoarece amenința cu prăbușirea, de aceea, s-a luat hotarârea de către preotul slujitor, Andrei Constantin  și Consiliul Parohial de atunci să se facă reparații capitale. Ȋn acest scop, s-au demarat acțiunile de strângere fonduri și materiale pentru biserică și s-a observat că nu puteau singuri să facă prea mult fiind puțini la număr și cu putere finanaciară precară. Credincioșii  de atunci s-au adresat Sfintei Episcopii a Romanului și Hușilor cât  și  p.c. preoți parohi și tuturor poporenilor de atunci, de a fi ajutați.  S-a găsit multă bună voință peste tot, oamenii fiind dornici să lase și ei amprenta trecerii lor prin această lume pentru veșnicie ajutând biserica parohială din Odobești.  Astfel,  Sfânta Episcopie a ajutat cu 25.000 lei , la care s-a adăugat și sprijinul P.C. Preot Ionescu Constantin de la parohia Sfântul Nicolae din Bacău, care la ȋndemnul p.c. sale credincioșii parohiei au ajutat cu bani sau diferite bunuri. Deasemeni au fost ajutați și de parohia Măgura, parohia Secuieni, prin ȋndemnul p.c. preot Boatcă Viorel., parohia Sărata, parohia Roșiori .

Un sprijin deosebit l-a avut P.C. Preot Bârsan Ioan, pensionar pe atunci, din Costișa-Neamț, datorită dragostei ce a purtat pentru Sfânta Biserică aceea de a ȋnfrumuseța, susține, Biserica Ortodoxă și fără a fi ȋndemnat de vreo persoana sau de altcineva din afară,  sau la oarecare insistențe, ci numai la vestea că ȋn județul Bacău, satul Odobești se ridică o Biserică a căror credincioși sunt puțini și lipsiți de cele multe, a donat suma de 14.000 lei, când nu se mai putea avansa din lipsă de fonduri.  Gestul frumos al vârstnicului de peste 80 ani  Cristea N. Gheorghe  care a donat 3000 lei bisericii, dar și alte materiale, a fost exemplu pentru mulți, dar și imbold.

Perioada de construcție a durat un an incluzând și perioada ȋn care s-au adunat materialele necesare.  Construcția a ȋnceput pe 1 mai 1969 și s-au finalizat lucrările cu puțin timp ȋnainte de sfințirea care a avut loc ȋn data de 7 septembrie 1969. Inițial s-a obținut o autorizație de schimbare de acoperiș, iar părintele paroh Andrei Constantin ȋmpreună cu credincioșii au dărâmat biserica din lemn aflată ȋntr-o stare avansată de degradare și ȋntr-un timp foarte scurt  a apărut o biserică de toată frumusțea ȋn acelasi loc și cu aceleași dimensiuni.

O contribuție importantă la această zidire a avut-o și președintele de C.A.P de atunci Enache Popa care a susținut ȋn mod  tacit pe părintele Andrei, dar cât și alți oameni cu dragoste de biserică  fiind ȋn poziții importante ȋn acea perioadă.

Biserica este construită din furci de stejar pe tălpi tot de stejar, pe fundație de beton, acoperită cu tablă zincată, zugravită ȋn interior ȋn alb, iar pe pereții bisericii din interior s-au aplicat icoane mari pictate.

Sfințirea bisericii s-a făcut la data de 7 septembrie 1969, de un sobor de preoți ȋn frunte cu vrednicul de pomenire Preasfințitul Partenie Ciopron.

Biserica “Sfintii Voievozi”, a mai trecut de atunci prin diferite lucrări de ȋmbunătățire. Astfel, ȋn data de 4 octombrie 1998 parohia ȋmbracă din nou haina de sărbătoare, iar ȋn mijlocul credincioșilor poposește  Preasfințitul Eftimie Luca, alături de un sobor de preoți care sfințește pictura din interiorul sfintei biserici, iar p.c.pr.paroh Iordache Seneca-Nicolae care a pastorit ȋntre anii  1997-2003 ȋn parohia Odobești este hirotesit ȋn treapta de sachelar.  Tot ȋn cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Eftimie Luca a hirotonit ȋn treapta de preot pe p.c.pr Ursu Florin, iar ȋn treapta de diacon pe tânărul teolog Horeangă Florin.

Ȋn anul 2000 p.c. preot paroh Iordache Seneca-Nicolae pune piatra de temelie a casei parohiale aflate ȋn vecinătatea  sfintei biserici.

Ȋn anul 2008 p.c. pr. paroh Vătămănescu Marian-Vasile slujitor la parohia Odobești ȋntre anii  2003-2011 ȋmpreună cu enoriașii și oamenii iubitori de biserică, dar și cu un ajutor bănesc considerabil primit de la Primăria Odobești, ȋmfrumusețează din nou sfântul lăcas, se plachează cu polistiren exteriorul bisericii, se schimbă tâmplăria de lemn cu cea de termopan. Afară, pe pereții bisericii, sunt zugrăvite și ȋncadrate zece registre cu Sfinții Cuviosi din Moldova, conturând ȋn mod deosebit biserica.

Ȋn anul 2007 se pune piatra de temelie pentru construcția casei de prăznuire, iar anul 2011 luna octombrie se găsea ridicată din BCA și se lucra la acoperiș.

 

 

Ȋntocmit de pr.  Augustin Cârlan